top of page

Pelle fick luft under vingarna

Opdateret: 14. sep. 2021

– Ja, man kan tjäna en bra lön som vikarie i Norge. Men när Pelle tänker tillbaka på sin temporära karriär är det de många nya upplevelserna och spännande erfarenheterna som har varit viktigast. Direkt från helikoptertransporten till kaffepauserna."


Norge är beroende av sina många ambulanshelikoptrar. Doktor Pelle erinrar tillbaka på situationer där allt måste gå snabbt.


Första intrycket i Norge – Framför allt blev min mottagning av mina nya kollegor över all förväntan, och jag fick en snygg och fräsch lägenhet att bo i, säger han med ett smilande leende om sin upplevelse i Møre og Romsdal, en region som är nästan så långt norrut at norrmännen själva kallar den Nordnorge.


Spännande och självständig - Jag har lärt mig mycket på väldigt kort tid. Två gånger har jag fått ringa en ambulanshelikopter i samråd med det lokala sjukhuset och varit ansvarig för patienterna tills de var på plats i helikoptern, berättar Pelle om sin temporära tjänst i Nordvik. Men det är inte bara Norges många medicinska helikoptrar som gör det till en helt annan upplevelse att arbeta i grannlandet. För Pelle, som är utbildad i Sverige, har han också upplevt en större byråkrati än han varit van vid.


Annorlunda arbetsflöd och högre lön - Det administrativa arbetet är väldigt annorlunda än i Sverige, och man brukar jobba mer, säger Pelle. Lyckligtvis var han beredd på det hemifrån, och detta återspeglas också i den högre grundlönen han fick genom sitt vikariat.

– Jag tjänade ungefär 150 000 kronor i månaden för måndag till fredag, berättar Pelle utan att slå in det. Sedan fanns det tillägg för vakter och extra vakter på lungvården.

– Men då gick jag sällan hem klockan fyra, påpekar han.


Väl förberedd hemifrån - Jag är väldigt nöjd med det tillfälliga jobbet och det arbetet Nordvik gjorde för att förbereda mig för uppgiften, förklarar Pelle. Och då är det bra att de också följer upp hur man känner sig under perioden.

– Sammanlagt vill jag ge min sejour en fyra eller en femma på en skala mellan 1 och 6, säger Pelle slutligen.


268 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentários


bottom of page